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13/10/2010

Butternut squash, apricot & almond chutney



After making a few pots of jams, I thought it was time to give chutney a go. One of the little farms nearby had butternut squash so I got a couple and got to work!
I found the exact same recipe in 2 books: "slow cooker" and "pickles, relishes and chutneys". I decided to give the slow cooker method a go. It cooked for about 7h so the flavours are more developed but the chutney isn't very hot so I was worried about potting up. Everything was fine and all the lids popped! I've had some already... I know I should wait at least a month but I'm not patient! So yes, it's still quite vinegar-y but I take it as an experiment: tasting maturing chutney :) (I predict it's going to be yummmmmm)

Makes about 1,8kg of chutney

400g golden granulated sugar
300ml cider vinegar for slow cooker (600ml traditional method)
1 small butternut squash about 800g
2 onions
225g dried apricots
1 orange: rind and juice
1/2 tsp turmeric
1 tbsp coriander seeds
1 tbsp salt
115g flaked almonds (I put 100g)

- Cut the butternut squash flesh in small cubes (the size you want them in the chutney)
- Cut the apricots roughly the same size
- Heat the sugar and vinegar until the sugar has dissolved
- Chop the onions and rind (I put them in the mixer!)
- Add all the ingredients to the pan except the almonds.
- Let it cook until it's reduced to a thick consistency (if done in slow cooker, remove the lid after 5h)
- When it's ready, add the flaked almonds and stir.
- Pot in sterilized jars
Wait minimum 1 month to let the flavours develop.
Warning: the chopping stage took me almost an hour...


Après plusieurs recettes de confitures, il était temps d'essayer un chutney (mélange de fruits/légumes, sucre, vinaigre et épices). J'ai trouvé des courges butternut dans une des petites fermes des environs et en avant!
J'ai trouvé la même recette dans 2 livres de cuisines (en anglais) l'une adaptée pour mijoteuse électrique. 7h de cuisson donc les saveurs sont plus développées mais le chutney n'était pas super chaud donc je n'était pas trop sûre de la mise en pots. Tout s'est bien passé et tous les couvercles ont fait "pop". Je l'ai déjà goûté... oui, je sais, c'est pas bien, faut attendre au moins un mois mais la patience n'est pas une de mes qualités! Donc oui, encore bien vinaigré mais c'est pour découvrir comment le goût du chutney s'affirme :) (prédictions: ça va être trop bon)

Pour environ 1,8kg de chutney

400g sucre roux
300ml vinaigre de cidre (600ml pour la méthode traditionnelle)
1 petite courge butternut d'environ 800g ou une tranche de citrouille de 500g
2 oignons
225g abricots secs
1 orange: écorce et jus
1/2 cc curcuma
1 cs graines de coriandre
1 cs sel
115g amandes effilées (j'ai mis 100g)

- Couper la chair de la courge en petits dés (la taille que vous voulez dans le chutney)
- Couper les abricots à peu prêt la même taille
- Chauffer le sucre et le vinaigre jusqu'à dissolution du sucre
- Hacher les oignons et l'écorce d'orange (j'ai tout mis au mixer!)
- Ajouter tous les ingrédients dans le faitout sauf les amandes.
- Laisser réduire jusqu'à ce que la préparation soit assez épaisse (si cuisson en mijoteuse électrique, enlever le couvercle après 5h)
- Quand c'est prêt, ajouter les amandes et mélanger

- Mettre en pots
Attendre minimun un mois pour laisser les saveurs se développer.
Attention: il m'a fallu presque 1h pour tout couper en petits morceaux...

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