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03/06/2011

Rhubarb Jam


I know I said I was going to make banana jam... but hey!
I really like making jam but I'm the only one eating it so I only make it in small batches.
It's great for different reasons:

you don't need specialist equipment, a big-ish pan and recycled jars will do
it's quick to prepare
it's not a big deal if it doesn't turn into the best jam in the world
you only fill a few jars each time = potential for more variety
you're less likely to end up with jam made 3 years ago at the bottom of the cupboard

So, rhubarb jam it is:

400g rhubarb (chunks)
350g granulated sugar
1 orange (juice)
1/2 lemon (juice)
about 1tsp vanilla essence

put everything in a pan, simmer gently to dissolve the sugar, then turn up to medium heat.
Towards the end I used a blender as I wasn't convinced about the stringy pieces (I'd never made or eaten it before so I wasn't too sure...)
Test the consistency on a cold plate in the fridge (make sure to take the pan off the heat!)
pot in sterilized jars, let cool, label.
I ended up with 600g of jam.

verdict: surprisingly very nice! I wonder if I could get away with a bit less sugar next time...


Je sais, je sais, j'avais dit confiture de banane...
J'aime beaucoup faire de la confiture mais vu que je suis la seule à en manger, je fais des petites quantités.
Plusieurs avantages:

il ne faut rien de spécial, un faitout et des pots recyclés font l'affaire
c'est rapide à préparer
y a pas mort d'homme si c'est pas la meilleure confiture du monde entier
on remplit seulement quelques pots à chaque fois = potentiel pour plus de variations
on a moins de risque de retrouver un pot de plus de 3 ans au fond du placard


Donc, voilà, confiture de rhubarbe:

400g de rhubarbe (en morceaux)
350g sucre
1 orange (jus)
1/2 citron (jus)
environ 1cc extrait de vanille


Tout mettre dans un faitout (ou grosse casserole) à petit feu pour dissoudre le sucre, ensuite augmenter à feu moyern.
Vers la fin j'ai passé la confiture au mixer (j'en avais jamais fait ni mangé donc je savais pas trop...)
Tester la consistance sur un petite assiette au frigo (enlever la confiture du feu pendant ce temps!)
Verser dans des pots stérilisés, laisser refroidir, étiqueter.
Au final, ça a fait 600g de confiture.

verdict: surprise tellement c'est bon! Je me demande si c'est possible de mettre un peu moins de sucre...

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